Burkasan

Geri dönüşümcüler ‘Atık İhtisas OSB’ istiyor.

Uzun yıllardır ‘istenmeyen işletme’ olarak görülen ve çeşitli gerekçelerle OSB’lerde lisans verilmeyen geri dönüşüm sektörü, Türkiye’nin döngüsel ekonomi ve yeşil mutabakat kapsamında hak ettiği payı almasının ‘olmazsa olmaz’ olduğunu söylüyor. Günümüzde özellikle büyükşehirlerde yeni tesis yatırımları için yer bulmakta ciddi sıkıntılar yaşayan işletmeler, OSB’lerin çağın gereklerine aykırı yaklaşımlarını bir kenara bırakarak geri dönüşüm sektörü yatırımlarının OSB’ler içinde yapılmasına izin vermesini talep ediyor. Geri dönüşüm işletmelerinin sanayinin bir parçası olduğunu ve sektörün altyapı gereksinimleri nedeniyle OSB’lerde yer almak zorunda olduğunu vurgulayan Geri Dönüştürülebilir Atık Malzemeler Sanayicileri Derneği (TÜDAM) Başkanı Vedat Kılıç şunları söyledi “Atık İhtisas OSB’leri nüfusun, sanayinin ve atığın yoğun olduğu büyükşehirlerde kurulmalıdır.


Sürece uyum sağlamalıyız
Geri dönüştürülmüş hammaddelerin üretimde yeniden kullanımının döngüsel ekonominin işleyişi için dünyanın önceliği haline gelmesiyle birlikte geri dönüşüm sektörü daha da önem kazanmış ve hızla tedarik zincirlerinin kritik bir aktörü haline gelmiştir. Geri dönüştürülmüş hammadde tedariki artık otomotiv, tekstil, ambalaj gibi hemen her sektörden birçok küresel ve ulusal kurumsal şirketin sıcak gündeminde yer alıyor. Birçok farklı sektörde dünyanın önde gelen üreticilerinden biri olan Türkiye’nin de dünyadaki bu gelişim ve dönüşüm sürecine ayak uydurmaktan başka çaresi olmadığını belirten TÜDAM Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Kılıç, “Maalesef atıkları yöneten, geri kazanan, geri dönüştüren ve ana sanayiye hammadde olarak tedarik eden geri dönüşüm sektörü temsilcilerine organize sanayi bölgeleri içerisinde lisans verilmiyor.

Ancak altyapı ihtiyaçları ve zorlu lisans kriterleri göz önüne alındığında sektörün sanayi bölgeleri dışında yatırım yapma şansı bulunmuyor. Geri dönüşüm tesisleri de tıpkı diğer sanayi kuruluşları gibi faaliyet gösterebilmek için yapı kullanma izin belgesi, işyeri açma/işletme ruhsatı, itfaiye raporu gibi temel belgelere ve elektrik, doğalgaz, arıtma tesisi gibi altyapı unsurlarına ihtiyaç duyuyor. İlginç bir şekilde, geri dönüşüm sektörü OSB’ler tarafından sanayi dışında görülüyor; ancak sektörün sanayi alanları dışında faaliyet göstermesi mümkün değil. İşlerini büyütmek isteyen mevcut işletmeler şehrin farklı bölgelerine sıkışıp kalırken, yatırım yapmaya karar veren firmalar da büyükşehirlerde uygun yer bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor.”


Kılıç, “Geri dönüşüm sektörüne planlamada yer verilmez ve OSB’lerde faaliyet göstermesi engellenirse, yeşil kalkınma planımızın uygulanmasını ciddi şekilde sekteye uğratmış oluruz. Bu nedenle OSB’lerde sektöre yönelik bu olumsuz ve çağdışı bakış açısının acilen değişmesini talep ediyoruz. Şartları yerine getirebilen tüm geri dönüşüm sektörü temsilcileri lisans sorunu yaşamadan OSB’lerde yer alabilmelidir. Hatta mevcut konjonktür göz önünde bulundurularak teşvik edilmelidirler.

Vedat Kılıç, AB Yeşil Mutabakatı ve döngüsel ekonomi nedeniyle dünya geri dönüşüm sektörüne daha fazla değer verirken, ülkemizde sektörün gelişmesinin önünde engeller olmasını eleştirerek, “Geri dönüşüm sektörünün ihtiyacıvar” dedi.

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:ugcPost:6977648064119361536/?actorCompanyId=86291753

Paylaş :